Wel of geen aankoopmakelaar inschakelen?

Lees op deze pagina alles over de kosten met betrekking tot een aankoopmakelaar. Wij geven je relevante informatie over bijvoorbeeld de prijs en kwaliteit, courtage, rekenvoorbeelden, etc.

Betrokken, slagvaardig en professioneel

Direct contact

aankoopmakelaar Rotterdam
aankoopmakelaar Rotterdam

Inhoud

Uiteraard ben je niet verplicht om een aankoopmakelaar in te schakelen, maar dan mis je wel zijn/haar kennis en ervaring en moet je zelf onderhandelen met de verkoopmakelaar. Navigeer via onderstaand menu snel door de pagina:

Als dit onderhandelen al kan tegenwoordig, want vaak moet je direct een eindbod neerleggen en hoe hoog moet deze dan zijn? Is de vraagprijs bijvoorbeeld wel reëel en hoeveel duizenden euro’s moet je dan overbieden om kans te maken op dat specifieke plekje? Lukt het wel om het bedrag dat je hebt geboden gefinancierd te krijgen en moet je bij het bod vermelden dat je het bedrag dat je overbiedt ‘ten opzichte van de vraagprijs’ aan eigen geld beschikbaar hebt, zodat je verkoopmakelaar bij twijfel niet direct naar de volgende kandidaat gaat en jou een afwijzing stuurt? Bij deze vragen kan een aankoopmakelaar jou bijstaan en adviseren, waardoor jij dit niet zelf hoeft uit te zoeken. Los van de positie waarin jij je verkeerd is het qua deskundigheid ook een eindeloze missie om al deze zaken duidelijk en helder te krijgen als je er nooit mee werkt, terwijl dit voor de aankoopmakelaar zijn/haar dagelijkse bezigheid is. Als het ook nog eens voordelig uitpakt in je portemonnee is het vaak een win- win.

Hoeveel moet je overbieden om kans te maken?

De aankoopmakelaars van Bodemprijs Aankoopmakelaar weten precies hoeveel er geboden of overboden moet worden en onderhouden een intensief contact met de verkoopmakelaar(s). Als wij een bod uitbrengen dan sturen wij een email naar de verkoopmakelaar met de hoogte van het bod en de voorwaarden die hierop betrekking hebben. Deze email is erg belangrijk, het bevat namelijk een aantal zaken die essentieel zijn om het vertrouwen van de verkoopmakelaar te krijgen, ik noem er een aantal; Jullie hebben een aankoopmakelaar waardoor jullie als serieuze partij gezien worden, Ik vertel iets over jullie positieve financiële plaatje en licht toe, ook vraag ik een stukje over jullie zelf te schrijven en waarom je zo dol bent op dit specifieke huis zodat de verkoper niet weer een anoniem bod krijgt. Ik krijg de gunfactor van de verkoopmakelaar en jullie in dit geval de gunfactor van de verkopers. Als er echt veel druk op de woning staat kunnen we zelfs de ontbindende voorwaarde (om de hypotheek te regelen) van standaard 7 weken naar 4 weken brengen. Dit is met onze hulp zeker haalbaar want wij zullen jou hier intensief in begeleiden. Ook dit geeft extra vertrouwen, zodat de verkoopmakelaar vaak een advies geeft aan zijn klanten om met jullie in zee te gaan. Zelfs als je misschien niet eens de hoogst biedende partij bent, wordt dit advies van de verkoopmakelaar doorgaans opgevolgd door de verkopende partij.

*Wist je dat als een woning langer dan 3 weken te koop staat er wij vaak onder de vraagprijs aankopen en er binnen deze termijn vaak overboden moet worden om de woning te kunnen aankopen?

 

Waarom versturen wij het bod een paar minuten voor de deadline?

Wist je dat wij standaard een half uurtje van tevoren met de verkoopmakelaar bellen of te polsen naar de hoogte van de biedingen? Misschien hebben wij net een iets hoger of lager bod in gedachten en kunnen dit dan eventueel in overleg corrigeren. Vaak hebben wij de woning al aangekocht voordat het 2e open huis geweest is en komt de woning ‘verkocht onder voorbehoud’ op Funda. Als wij wel het inschrijvingstermijn afwachten zal ik altijd een paar minuten voor de deadline het bod uitbrengen. Waarom dit is laten we graag aan jou fantasie over. Ook helpen wij je met het op waarde (laten) taxeren van de aangekochte woning, zodat je deze aankoopsom doorgaans geheel gefinancierd krijgt.

 

Een huis kopen doe je niet elke dag dus waarom niet een deskundige adviseur inschakelen die voor jouw belangen opkomt?

Als jouw auto het niet doet ga je doorgaans ook naar een garage, als je ziek bent ga je naar de dokter en dan nog niet eens te spreken van een advocaat die voor jouw belangen opkomt tijdens een rechtszaak!

 

Wat zijn over het algemeen de taken van een aankoopmakelaar?

Wanneer je voor de aankoop van een huis een aankoopmakelaar inhuurt, zal hij/zij misschien wel op zoek gaan naar koophuizen die passen bij jouw wensen of tips geven hoe je zelf eerder bij het nieuwe aanbod komt. Om makelaarskosten te besparen kun je overwegen om een deel van de werkzaamheden zelf te verrichten. Samen met je aankoopmakelaar ga je woningen bekijken, meestal is dit een 2e bezichtiging maar soms ook direct bij de eerste bezichtiging. Een ervaren aankoopmakelaar weet natuurlijk waarop je moet letten bij zo’n bezichtiging. Hij zal de verkoper of de verkoopmakelaar bestoken met kritische vragen over de staat van het huis en een goede schatting kunnen maken van de waarde van de woning en de kosten van achterstallig onderhoud.

Voordelen Bodemprijs Aankoopmakelaar

  • Bodemprijsgarantie met transparante werkwijze
  • Totale juridische begeleiding
  • Geen resultaat= geen kosten
  • Gratis bouwkundige inspectie welke (verborgen) gebreken aantoont
  • Begeleiding uitbrengen reëel taxatierapport
  • Uitstekende kennis en ervaring woningmarkt
  • Veel persoonlijk contact en terugkoppeling tijdens het proces
  • Tijdwinst en minder stress
  • Geen woningverkoop, dus geen dubbele belangen
  • 24/7 bereikbaar en actief

Een aankoopmakelaar mag niet ook verkoopmakelaar zijn

Er zijn makelaars die zich specialiseren als aankoopmakelaar of als verkoopmakelaar, maar er zijn ook makelaars die beide diensten aanbieden. Het is raadzaam om met een specialist in zee te gaan die bij voorkeur gespecialiseerd is in één van beide vakgebieden. Het kan dus zijn dat een makelaar de ene keer een aankoopmakelaar is en een volgende keer de verkoopmakelaar. Wanneer een makelaar beide diensten aanbiedt, mag hij niet optreden als verkoop- en aankoopmakelaar bij hetzelfde pand.
Er zijn ook makelaars die zich bewust bezighouden met één van de twee, verkoop- of aankoopbegeleiding. Het doel voor de klant is hetzelfde: Hij doet zijn uiterste best om de beste deal voor zijn opdrachtgever te bewerkstelligen.

Veel mensen maken momenteel gebruik van een aankoopmakelaar. Wanneer je een huis koopt is het prettig om hulp te krijgen van iemand met veel deskundigheid en ervaring op dit gebied. In je hele leven koop en verkoop je misschien vijf woningen, een goede aankoopmakelaar doet dit ruim tien maal per maand.

 

Onderhandelen over de prijs en voorwaarden

Wanneer je een huis hebt gevonden dat aan je wensen en eisen voldoet, dan kan de aankoopmakelaar soms onderhandelen over de vraagprijs en overige voorwaarden (zoals oplevering of het definitief verkocht hebben van je eigen huis). Wanneer beide partijen tot overeenstemming zijn gekomen kan jouw aankoopmakelaar de door de verkoopmakelaar opgestelde koopakte controleren op juistheid en volledigheid.

Bij het ontbreken van een verkoopmakelaar, kan ook de aankoopmakelaar tegen betaling de koopakte opstellen. Het is ook een optie om dit door de notaris te laten verzorgen. Verder begeleidt de aankoopmakelaar je soms bij de overdracht van de woning. Hij zal je dan begeleiden bij de opleverinspectie waarbij wordt gekeken of de woning nog in dezelfde staat verkeerd en worden de meterstanden opgenomen. Indien er zich problemen voordoen zal jouw adviseur deskundig optreden.

 

Hypotheekadvies

Verschillende makelaarskantoren bieden de mogelijkheid om een afspraak te laten maken met een erkend hypotheekadviseur. Het komt weinig voor dat een makelaar ook een hypotheekadviseur is. Het uiteindelijke doel van een hypotheekadvies is om een hypotheek af te sluiten die past bij jouw persoonlijke situatie. Een goed en onafhankelijk hypotheekadvies is erg belangrijk, want je zit immers tientallen jaren aan de hypotheekschuld vast.

Voel je absoluut niet verplicht om het hypotheekadvies door je makelaarskantoor te laten verzorgen. Zonder een goed advies kan je zoektocht een teleurstellend verloop krijgen, omdat dingen niet juist in kaart zijn gebracht of omdat je dacht dat je een intentieverklaring van jouw werkgever zou krijgen. Een goede ervaren hypotheekadviseur en een goede aankoopmakelaar zijn onmisbaar in je team!

 

Lid brancheorganisatie

Vergelijk van tevoren verschillende aankoopmakelaars en kies bij voorkeur voor een aankoopmakelaar die is aangesloten bij een brancheorganisatie als de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), VastgoedPRO of de Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (VBO).

 

Bespaart de aankoopmakelaar mij geld?

Het inschakelen van een aankoopmakelaar kost gemiddeld enkele duizenden euro’s. Wat je ervoor terugkrijgt is deskundigheid en ervaring met betrekking tot het kopen van een huis. Naast dat je een hoop tijd bespaart kun je soms flink wat geld in je zak houden dankzij de aankoopmakelaar, omdat hij een lagere aankoopprijs kan realiseren. Houdt er rekening mee dat de verkopers meestal een verkoopmakelaar inhuren om de woning voor zoveel mogelijk geld te verkopen.

Tijdens de onderhandelingen zal jouw aankoopmakelaar waarschijnlijk sterker in zijn schoenen staan dan jij. Hij heeft recente transactieprijzen en kan de laagste referenties voorleggen aan de verkoopmakelaar. Je aankoopmakelaar kent veel woningen die de laatste jaren van eigenaar zijn verruilt in het gebied waar je zoekt en heeft zo een goede kijk op de prijsontwikkelingen aldaar.

Maar nog belangrijker is dat hij beoordeelt of de woning het wel echt waard is.
Je aankoopmakelaar kan je behoeden voor een dure misstap. Over het algemeen zijn aankoopmakelaars goede onderhandelaars en verdienen de kosten dubbel en dwars terug.

Het type woningen en de staat waarin ze verkeren is ook een belangrijk onderdeel van de prijs. Naast die factoren is het huidig aanbod op het moment van zoeken ook van belang omdat zoekers alleen naar vraagprijzen kijken en de waarde vaak niet kunnen inschatten.
Je aankoopmakelaar zal je onderbouwd kunnen adviseren om de beste keuzes te maken en je helpen na al die woningbezichtigingen juist dat droom huis niet aan je neus voorbij te laten gaan!

 

Direct contact met een aankoopmakelaar?

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden die wij, Bodemprijs Aankoopmakelaar, u kunnen bieden? Neem dan direct contact op, wij helpen u graag verder!

ONTDEK DE BODEMPRIJS MEER INFORMATIE

Gerenommeerde brancheorganisatie VBO