Wat is een bouwtechnische keuring?

bouwtechnische keuring, bouwkundige keuring

Een technische keuring is een inspectie van een woning of ander gebouw om de bouwtechnische staat en eventuele gebreken vast te stellen. Bij een bouwtechnische keuring wordt de woning of het gebouw grondig geïnspecteerd door bijvoorbeeld een bouwkundige of inspecteur. Deze bouwkundige kijkt onder andere naar de fundering, de gevels, het dak, de vloeren, de kozijnen, de installaties en de ventilatie.

Inspectie bestaande woning of gebouw

Een bouwtechnische keuring is een inspectie van een bestaande woning of gebouw om de bouwkundige staat ervan te beoordelen. Tijdens een bouwtechnische keuring wordt er gecheckt op de volgende verschillende aspecten:

  1. Fundering: De staat van de fundering wordt geïnspecteerd. Er wordt gekeken of er sprake is van scheuren, verzakkingen of andere gebreken.
  2. Gevels: De gevels worden bekeken op scheuren, vochtplekken en andere beschadigingen.
  3. Dak: Het dak wordt geïnspecteerd op lekkages, beschadigingen, de staat van de dakbedekking en dakconstructie.
  4. Kozijnen en ramen: De staat van kozijnen en ramen wordt beoordeeld. Er wordt gekeken naar eventuele houtrot, scheuren en of deze nog goed sluiten.
  5. Elektrische installatie: De elektrische installatie wordt nagekeken op veiligheid en functionaliteit.
  6. Verwarming en ventilatie: De staat van de verwarming- en ventilatiesystemen wordt beoordeeld. Er wordt gekeken naar lekkages, de leeftijd van de installaties en de efficiëntie.
  7. Sanitair: De staat van het sanitair wordt gecontroleerd. Er wordt gekeken naar eventuele lekkages en of alles nog goed functioneert.
  8. Vocht en schimmel: Er wordt gecheckt op vochtproblemen en schimmelvorming.

Na de inspectie ontvang je een bouwkundig rapport. Hierin krijg je een overzicht van de bevindingen en eventuele aanbevelingen voor reparaties of onderhoudswerkzaamheden.

Gebreken en achterstallig onderhoud

De bouwtechnische keuring heeft als doel om een goed beeld te krijgen van de bouwtechnische staat van de woning. Daarmee komen eventuele gebreken of achterstallig onderhoud direct aan het licht. Op basis van de uitkomsten van de keuring kan de koper of eigenaar van de woning besluiten om al dan niet tot aankoop of reparatie over te gaan. Ook behoort onderhandelen over de prijs tot de mogelijkheden. Een bouwtechnische keuring wordt meestal uitgevoerd, voordat een woning wordt gekocht of verkocht. Het kan ook worden ingezet bij een verbouwing of renovatie. Daarom is het aan te raden om de keuring te laten uitvoeren door een deskundige en erkende bouwkundige.

Kosten Bouwtechnische keuring

De kosten van een bouwtechnische keuring kunnen verschillen afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie, de grootte en de staat van het pand, dat geïnspecteerd moet worden, en de specifieke eisen van het keuringsbedrijf. Over het algemeen liggen de kosten van een bouwtechnische keuring voor een standaard eengezinswoning in Nederland tussen de Euro 300 en Euro 500, inclusief BTW. Voor grotere of meer complexe panden kunnen de kosten hoger liggen.

Kosten bouwkundige keuring kunnen variëren

Het is belangrijk om te onthouden, dat de kosten van een bouwtechnische keuring kunnen variëren tussen verschillende keuringsbedrijven. Daarom is het dus de moeite waard om prijzen te vergelijken, voordat u een beslissing neemt.

Kunnen aan een bouwtechnische keuring rechten worden ontleend?

Een bouwtechnische keuring is bedoeld om inzicht te geven in de bouwkundige staat van een gebouw of woning. Aan een bouwtechnische keuring kunnen echter geen rechten worden ontleend. Dit komt omdat het slechts een momentopname is. Er kan altijd sprake zijn van verborgen gebreken, die op het moment van de keuring niet zichtbaar waren.

Onderhandelen makelaar

Een bouwtechnische keuring kan wel van belang zijn bij de onderhandelingen over de prijs van een woning of bij de beslissing om een woning wel of niet te kopen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn, dat de uitkomsten van de keuring aanleiding geven om de vraagprijs van de woning te verlagen of om af te zien van de koop. Het is daarom verstandig om bij het kopen van een woning niet alleen af te gaan op de bouwtechnische keuring. Raadpleeg ook een deskundige voor advies en eventuele aanvullende inspecties.

Hoe lang duurt een bouwtechnische keuring?

Hoe lang duurt de keuring? De tijd varieert nogal van huis tot huis. Als een huis in goede conditie is en er weinig gebreken zijn is het mogelijk de bouwtechnische keuring binnen 1 uur af te ronden. Indien er meer gebreken zijn en/of een huis is groter, dan kan de tijd oplopen tot meer dan 2 uur.

Nadelen bouwkundige keuring

Het nadeel van een bod onder voorbehoud van bouwkundige keuring is, dat je altijd geld kwijt bent voor een keuring. Ook als naderhand blijkt, dat de staat van de woning niet aan jouw wensen voldoet en je dus van de koop afziet.

Bouwkundige keuring doen of niet doen?

Met een bouwtechnische keuring vergroot je de zekerheid, dat je geen kat in de zaak koopt. Zeker gezien het feit, dat een huis kopen een flinke investering is, lijkt een bouwkundige keuring een slimme zet om uit te voeren. Bij het kopen van een wat ouder huis krijgt zowel u als de bank meer inzicht in de werkelijke waarde van de woning. Dat is natuurlijk altijd goed nieuws.