Waarom aankoopmakelaar

Wil jij niet te laat zijn voor jouw droomhuis of er later achter komen dat er gebreken zijn die je zelf had moeten zien?
Samen met ons doe je geen miskoop met standaard 2 deskundigen aan jouw zijde

Betrokken, slagvaardig en professioneel

Direct contact

aankoopmakelaar Rotterdam
aankoopmakelaar Rotterdam

Inhoud

Een huis kopen doen de meeste mensen maar een paar keer in hun leven. Er is veel geld bij gemoeid en daarom wil je zoiets goed doordacht aanpakken. Als je weet hoeveel je ongeveer kunt lenen, kan jouw officiële zoektocht beginnen. Maar doe je dit nu het best met of zonder aankoopmakelaar?

‘Een aankoopmakelaar is dag in dag uit bezig binnen de vastgoedsector  en weet wat er speelt en hoe te handelen op de hectische mark van vandaag’.

Navigeer via onderstaand menu gemakkelijk op de pagina:

  1. Niet bekend in de stad?
  2. Waarom worden woningen vaak verkocht voordat deze op Funda staan?
  3. Verdien ik de kosten altijd terug?
  4. Onderhandelen
  5. Pas op voor de verkopend makelaar
  6. De kleine lettertjes van de koopakte
  7. Hoeveel moet ik boven de vraagprijs bieden?
  8. Taken van een aankoopmakelaar

Voordelen Bodemprijs Aankoopmakelaar

  • Bodemprijsgarantie met transparante werkwijze
  • Totale juridische begeleiding
  • Geen resultaat= geen kosten
  • Gratis bouwkundige inspectie welke (verborgen) gebreken aantoont
  • Begeleiding uitbrengen reëel taxatierapport
  • Uitstekende kennis en ervaring woningmarkt
  • Veel persoonlijk contact en terugkoppeling tijdens het proces
  • Tijdwinst en minder stress
  • Geen woningverkoop, dus geen dubbele belangen
  • 24/7 bereikbaar en actief

Niet bekend in de stad?

Ben je onbekend in de omgeving, dan kan een aankoopmakelaar hulp bieden met zijn ervaringen en inzichten over goede en slechte straten in de wijk. Zaken als paalrot komt bijvoorbeeld ook vaak meer voor in bepaalde delen van wijken waar een aankoopmakelaar jou bijvoorbeeld op kan wijzen.

 

Snel moeten handelen?

Een aankoopmakelaar kent de markt op zijn duimpje, kan snel zaken kan uitzoeken en kent de verkoopmakelaar vaak persoonlijk, zodat een juist bod met vertouwen kan worden uitgebracht.

Een mobiel telefoonnummer van een collega verkoopmakelaar verricht vaak wonderen en er worden na kantoortijd vaak deals beslecht. Het is vaak een kwestie van korte lijnen uitzetten, de gunfactor van de makelaar verkrijgen en het juiste bedrag bieden.

 

Waarom worden woningen vaak verkocht voordat deze op Funda staan?

Het netwerk van de  aankoopmakelaar is hierbij vaak van belang.  De Linkedin groepjes van makelaars met de voorinformatie dat een huis te koop komt geeft bijvoorbeeld deze essentiële voorsprong. Veelal worden woningen verkocht, voordat deze bekend zijn bij het publiek en direct  ‘verkocht onder voorbehoud’ getoond op Funda. Ook komt een huis soms een aantal dagen voor de Fundaplaatsing op Facebook en kan de aankoopmakelaar ervoor zorgen dat je het huis binnen een paar uur aankoopt voor een lager bedrag dan dat het een verkoop bij inschrijving wordt.

‘Waarom dit bedrag vaak lager is dan als je een week later bent, vertellen we je graag persoonlijk tijdens een kop koffie’

Staat de woning op wel op Funda, dan zal de verkoopmakelaar soms maar een beperkt aantal personen toelaten om de woning te mogen bezichtigen tijdens de open dag. Vaak mogen aankoopmakelaars met hun klanten wel nog komen kijken ook al sluiten zij de bezoekerslijst voor particulieren. Meestal wordt er gewerkt met een 2-tal open dagen en zal je binnen een aantal dagen een finaal eindbod moeten uitbrengen met de gestelde voorwaarde zoals financierings- of bouwkundig voorbehoud.

 

Verdien ik de kosten altijd terug?

Naast het wel of niet bekend zijn in de omgeving speelt de onderhandeling over de aankoopsom vaak een prominente rol waarom men kiest voor een aankoopmakelaar. Ook de zoektocht wordt vaak een stuk efficiënter en minder langdurig waardoor de kosten zeker worden terugverdiend.

 

Onderhandelen is een vak

Ben je zelf niet zo’n onderhandelaar en schrik je af van goedgebekte mannen in pak die hun vak goed verstaan en veel kennis hebben van zaken hebben? Dat is heel normaal! Onderhandelen over enkele tonnen doe je niet zomaar en dat verdiend professionaliteit. Een aankoopmakelaar kan dit voor jou uit handen nemen en deze houd je met beide benen op de grond zonder dat je meer betaalt dan dat de woning waard is.

Een aankoopmakelaar weet precies welke verkooptactieken door een tegenpartij gebruikt kunnen worden. Hij let ook op zaken die jij zelf makkelijk over het hoofd zou kunnen zien. Omdat jij als koper ook aan je onderzoeksplicht moet voldoen, kan het al gauw gaan duizelen voor je ogen want moet de verkoper die slechte fundering wel melden?

 

Een specialistische aankoopmakelaar doet dagelijks niets anders

Routine is een belangrijk aspect in het verschil tussen een aankoopmakelaar die dagelijks niks anders doet dan woningen aankopen en een verkoopmakelaar die naast het verkopen af en toe een woning aankoopt. Ga bij voorkeur voor een aankoopmakelaar die hierin is gespecialiseerd.

 

Heb je voldaan aan je onderzoeksplicht?

Het vaststellen van verborgen gebreken, erfdienstbaarheden en/of kwalitatieve verplichtingen zijn enkele taken die onderdeel zijn van de onderzoeksverplichting van een koper en waar je niet zondermeer een verkoper op kan aanspreken als jij je huiswerk zelf niet goed hebt gedaan.

 

Pas op voor de verkopend makelaar

De verkopende partij zal vaak met een eigen makelaar op de proppen komen die alles uit de kast trekt om deze woning aan jou te kunnen verkopen. Als je gevoelig bent voor dit soort praktijken kun je snel zwichten voor verkooppraatjes en een charmant overkomen van de adviseur van de verkoper. Bij vragen wordt er bijvoorbeeld vaak niet echt een duidelijk antwoord gegeven zodat je de verkoper daar later niet makkelijk op kan aanspreken.

De verkoopmakelaar zal jou snel in vertrouwen proberen te nemen en benadrukken welke eigenschappen van de woning aanspreken. Vergeet niet dat deze verkoopmakelaar door de tegenpartij wordt betaald voor zijn service!

 

De kleine lettertjes van de koopakte

Een aankoopmakelaar kan je daarnaast helpen om de contracten juist op te laten stellen. Heb je geen aankoopmakelaar, dan kun je ook overwegen een gespecialiseerde jurist in de arm te nemen welke je kan helpen bij het doorgronden van de te tekenen contracten en het opsporen van punten die voor jou ten nadele kunnen zijn.

 

Overspannen markt

In regio’s waar de vraag hoog is, wordt momenteel een hevige strijd gevoerd om de meest eenvoudige woningen en is het vaak stevig overbieden geblazen. Is de vraagprijs laag ingezet dan kan je uiteraard meer overbieden dan wanneer een woning duur is geprijsd. Het bedrag dat je sowieso over moet bieden is in het ene deel van de stad lager dan het andere deel. Een goede aankoopmakelaar kan je dat exact vertellen en hier gaan veel mensen onnodig de fout in waardoor ze veel te veel betalen.

In andere regio’s staan huizen juist weer maanden te koop en komt maar een handje vol mensen langs voor een bezichtiging. Deze en andere factoren spelen een rol in het al dan niet aanstellen van een aankoopmakelaar uit noodzaak. Maar ook juist bij de minder gewilde woningen kan een aankoopmakelaar veel meer van de vraagprijs afkrijgen dan een particulier en wordt daarom veelal ingeschakeld.

 

Hoeveel moet ik boven de vraagprijs bieden?

Dit hangt onder andere af van het moment dat je een bod doet en de straat waar het huis is gelegen. Staat de woning nog niet op Funda en kan je in ‘onderhandeling’ met de verkoopmakelaar, dan hoef je doorgaans minder te betalen dan, zoals gebruikelijk, middels een zogenaamde inschrijvingsprocedure verloopt.

Je moet dan namelijk direct het achterste van je tong moeten laten zien en je eindbod neerleggen en je kan niet voelen waar voor de verkoper het breekpunt ligt! Wij zullen jou niet alleen informeren over de waarde van het huis en het te bieden bedrag, maar er ook voor zorgen dat je niet meer betaald dan absoluut noodzakelijk.

Een goede aankoopmakelaar maakt een uitgebreide prijsanalyse voor je zodat je inzicht krijgt in de waarde en het te bieden bedrag dat noodzakelijk is om de woning te kunnen aankopen.

‘Verkoopmakelaars hanteren soms een lage vraagprijs om zo tot een hogere koopsom te kunnen komen..’

 

Kan ik de woning wel gefinancierd krijgen als ik zoveel over moet bieden?

Een aankoopmakelaar zal gewapend met veel informatie jou een voorstel doen voor het te bieden bedrag. Dit houdt bijvoorbeeld in dat andere woningen in de omgeving voor recente bedragen verkocht zijn. In dit geval is het gewoon mogelijk om deze koopsom mee te financieren en zullen zij je begeleiden in het aanleveren van de juiste documenten voor de hypotheekaanvraag. Bied je zelf over dan is de kans groot dat je het bedrag dat je over de vraagprijs heen biedt aan eigen geld moet inbrengen en je dit niet getaxeerd krijgt.

 

(Deel)taken van de aankoopmakelaar?

  • Voorkeuren en eigenschappen woning in kaart brengen
  • Adviezen geven over de huidige woningmarkt
  • Op zoek gaan naar te koop staande woningen
  • Taxeren van de bekeken woning(en)
  • Bepalen hoeveel overboden moet worden of hoeveel er af zal gaan
  • Bij voorrang contact leggen met verkoopmakelaar
  • Biedingen doen en onderhandelen
  • Adviseren tijdens de onderhandelingsprocedure
  • Voorlopige koopovereenkomst adequaat doorlopen
  • Overdracht woning bij notaris begeleiden
  • Kostenplaatje doornemen

Van alle bovengenoemde werkzaamheden kun je in overleg besluiten een deel zelf op je te nemen. Het makelaarscourtage zal aan de hand hiervan lager uitvallen. Dit kun je samen met je aankoopmakelaar nader bespreken.

ONTDEK DE BODEMPRIJS MEER INFORMATIE

Gerenommeerde brancheorganisatie VBO