Verschil aankoopmakelaar en verkoopmakelaar

Wil jij niet te laat zijn voor jouw droomhuis of er later achter komen dat er gebreken zijn die je zelf had moeten zien?
Samen met ons doe je geen miskoop met standaard 2 deskundigen aan jouw zijde

Betrokken, slagvaardig en professioneel

Direct contact

aankoopmakelaar Rotterdam
aankoopmakelaar Rotterdam

Krijgt de aankoopmakelaar de laagste prijs OF de verkoopmakelaar de hoogste prijs?

Klopt het wel dat de verkoopmakelaar de hoogste prijs probeert te realiseren of wil hij gewoon snel een deal maken? Was er voor de verkoopklant misschien een paar duizend euro meer uit te halen geweest? Mijn antwoord als aankoopmakelaar is ja, volmondig JA. We zien dat wij als collega aankoopmakelaar vaak een woning voor een lager bedrag aankopen dan dat deze verkocht zou zijn geweest aan een klant zonder aankoopmakelaar. De verkoper weet namelijk niet wat er geboden gaat worden en gaat vaak mee in het advies van zijn verkoopmakelaar om het maar te doen. De wetenschap dat er nog hogere biedingen gaan komen is niet op feiten gebaseerd en daarom niet aan te tonen. De verkoopmakelaar verkoopt graag aan ons als aankoopmakelaar omdat wij veel werk uit handen nemen en hij al die bezichtigingen niet hoeft te doen en simpelweg tijd over heeft voor andere zaken.  Een goede aankoopmakelaar verdient zich nog steeds terug in contacten!

Navigeer via onderstaand menu gemakkelijk op de pagina:

  1. Verschil aankoop- en verkoopmakelaar
  2. Belangen behartigen
  3. Verschil in taken
  4. Communicatie onderling
  5. Vertrouwen creëren
  6. Relatie met de klant

Voordelen Bodemprijs Aankoopmakelaar

  • Bodemprijsgarantie met transparante werkwijze
  • Totale juridische begeleiding
  • Geen resultaat= geen kosten
  • Gratis bouwkundige inspectie welke (verborgen) gebreken aantoont
  • Begeleiding uitbrengen reëel taxatierapport
  • Uitstekende kennis en ervaring woningmarkt
  • Veel persoonlijk contact en terugkoppeling tijdens het proces
  • Tijdwinst en minder stress
  • Geen woningverkoop, dus geen dubbele belangen
  • 24/7 bereikbaar en actief

Het verschil tussen een aankoop- en verkoopmakelaar

Het verschil tussen een aankoop makelaar en verkoop makelaar kan je als volgt uitleggen:
De verkoopmakelaar is de makelaar die een huis  verkoopt en zijn best doet voor de verkopers. De aankoopmakelaar schakel je zelf in wanner je deskundige hulp bij de aankoop van een woning zoekt.  De één is niet belangrijker dan de ander en heeft puur met belangenbehartiging te maken.

Ieder heeft zijn eigen taken. Tegenwoordig is het inschakelen van een aankoopmakelaar erg populair omdat de markt erg overspannen is. Hierdoor is het lastig om er simpelweg ‘ tussen te komen’.

Een aantal zaken die het verschil het beste omschrijven;

 

Belangen behartigen

De taak van een makelaar is de belangen van zijn of haar klant behartigen. Het verschil van deze belangen tussen koper en verkoper maakt ook het verschil tussen de taken, de functie en de positie van de makelaar. Uiteindelijk is het hoofddoel om de belangen optimaal te behartigen van diens opdrachtgevers. Een verkoopmakelaar wordt meestal gezien als een bemiddelaar tussen de koper en de verkoper en een aankoopmakelaar wordt vaak gezien als een deskundige die wordt aangetrokken om een koper te voorzien van adviezen en begeleiding tijdens het aankoop- of zoekproces. Wij van de Bodemprijsaankoopmakelaar doen meer dan alleen de belangen behartigen. Wij streven ernaar om de service zo comfortabel mogelijk aan te bieden, zodat het contact tussen ons en de klant laagdrempelig en soepel verloopt.

 

Verschil in taken

Zowel een verkoop- als aankoopmakelaar hebben voor een groot deel dezelfde taken. Zo bepaalt de aankoopmakelaar de waarde van een woning en stelt een verkoopmakelaar de vraagprijs vast (die wellicht veel te hoog ligt), verder voert hij/zij de onderhandelingen en stelt de akte op of controleert de makelaar juridische stukken.

Bij de verkoop van een woning is het bijvoorbeeld belangrijk dat een verkoopmakelaar de juiste marktconforme prijs vaststelt, waarbij hij zijn best zal doen om de woning voor een zo hoog mogelijk bedrag te verkopen.  De aankoopmakelaar bepaald wat een reële prijs is voor het huis en zal proberen een lage koopsom te bewerkstelligen.

Wat zijn o.a. de taken van een aankoopmakelaar:

  • Belangen behartigen van jou als koper
  • Helder krijgen van jouw woonwensen
  • Begeleiden bij het bezichtigen van de woning
  • Waarde bepalen van de bezochte woning
  • Onderhandelen met de verkopende partij
  • Regelen van alle juridische zaken
  • Begeleiding bij het ondertekenen van de koopovereenkomst
  • Begeleiding bij de laatste woning inspectie
  • Na de overdracht kan je vaak ook bij de aankoopmakelaar terecht voor vragen

 

Communicatie onderling

De aan- en verkoopmakelaar communiceren, als het goed is, veel onderling. Het is belangrijk om goede relaties te onderhouden, omdat het ook vaak een stukje gunning is. Daarbij is dit als aankoopmakelaar noodzakelijk om een goede prijs te kunnen maken en de woning te kunnen aankopen vóór al die andere kandidaten.

 

Vertrouwen creëren

In de zakenwereld speelt vertrouwen een grote rol. Mensen bedonderen brengt je niet ver. Misschien voor eventjes, maar zodra je een slechte naam hebt is het over met de pret. De makelaarswereld is hier een goed voorbeeld van. Hoe beter je staat aangeschreven hoe meer succes je zult boeken. Voor zowel de aan- als verkoopmakelaar geldt dit, maar hoe krijg je dit vertrouwen?

 

Verkoopmakelaars

Verkoopmakelaars verkopen zichzelf voornamelijk door goede referenties. Hierbij is mond-tot-mond reclame erg belangrijk. Wanneer een klant tevreden is met zijn/haar verkochte woning en tevreden met de uiteindelijke koopsom zal de makelaar vaak worden voorgesteld bij vrienden/kennissen/familie die hun woning willen verkopen.

Reclame maken of marketingacties van verkoopmakelaars zijn meestal gebaseerd op referenties en eerder verkochte woningen. Dit wekt vertrouwen op bij een klant, want “Als dat huis voor zoveel is verkocht, dan kan deze makelaar mijn huis vast ook wel voor een goede prijs verkopen”. Dit is de gedachtegang die de verkoopmakelaar wilt creëren bij een consument die zijn/haar huis wilt verkopen. De communicatie hiervan kan op vele manieren plaatsvinden. De meest gebruikte marketing- en communicatie middelen zijn de moderne mogelijkheden van de sociale media kanalen en het verspreiden van flyers.

 

Aankoopmakelaars

Aankoopmakelaars moeten vaak beter hun best doen om zichzelf te verkopen bij de klant. Vraagprijzen zijn makkelijk te vinden, maar transactieprijzen worden niet openbaar gepresenteerd en lopen vaak achter in een stijgende markt. Wel worden recente transacties gebruikt om verduidelijking te bieden bij een verkooppraatje wanneer de makelaar zich presenteert bij een potentiële aankoopklant. Hoeveel wordt er bijvoorbeeld overgeboden om dat huis te kunnen krijgen en ligt dit bedrag nog steeds onder de marktwaarde?

Wij als aankoopmakelaars doen altijd ons best om vertrouwen te krijgen van de verkoopmakelaar. Wij doen dit door ons beste beentje voor te zetten voor onze klant. Een goed woordje voor de klant en de financiële zekerheid benadrukken. Zekerheid speelt een belangrijke rol voor de verkoopmakelaar en zijn/haar klant. Communicatie met de verkopende partij is dus erg belangrijk.

Je bent uiteraard niet verplicht om een aankoopmakelaar in te schakelen, maar dan mis je wel zijn/haar kennis en ervaring en moet je zelf onderhandelen met de verkoopmakelaar. Een huis kopen is niet iets wat je dagelijks doet, dus waarom zou je niet een deskundige adviseur inschakelen die voor je belangen opkomt en zelf geld bespaart?

 

Relatie met de klant

De aankoopmakelaar heeft een andere relatie met zijn/haar klant dan de verkoopmakelaar. Dit heeft te maken met de doelen en behoeftes van de klant en het feit dat hij/zij veel meer tijd doorbrengt met de klant. De verkoper wilt zijn/haar huis verkopen tegen een goede prijs, terwijl de koper geen fout wilt maken door bijvoorbeeld teveel te betalen of een spreekwoordelijke  ‘kat in de zak’ te kopen. De aankoopmakelaar moet de koper voorzien van voldoende informatie en zorgen dat de klant niet alleen tevreden is met de prijs die hij/zij betaalt, maar ook de potentiële aankoop zonder gebreken die in kaart konden worden gebracht. 

Hier komen vaak meer gevoelens bij kijken, terwijl de relatie tussen verkoopmakelaar en verkoper wat minder gevoelig ligt en meer de zakelijke aspecten bevat. Daarbij komt nog dat de verkoopmakelaar veel minder tijd met zijn klant doorbrengt want vaak na de intake ziet hij deze niet vaak meer tot het moment dat er getekend moet worden. Wij als aankoopmakelaar zijn 24/7 bereikbaar via WhatsApp voor vragen en houden je constant op de hoogte. Ook in het weekend beantwoorden wij de telefoon en staan wij ervoor open om mee te gaan naar een bezichtigingsafspraak.

ONTDEK DE BODEMPRIJS MEER INFORMATIE

Gerenommeerde brancheorganisatie VBO