Verborgen gebreken huis termijn

Wanneer je een woning koopt, mag je daarvan verwachten dat deze woning alle eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik nodig zijn. Heeft jullie woning een gebrek dat je niet hoefde te verwachten, dan is dat het non-conformiteit beginsel. Als jullie de verkoper hiervoor aansprakelijk willen stellen, moet dit gebrek uiteraard wel hebben bestaan op het moment dat de koop tot stand kwam. Ook dienen jullie de verkoper binnen redelijke (bekwame) tijd op de hoogte stellen van het ontdekte gebrek. Er bestaat hiervoor niet echt een vast termijn voor maar er dient te worden gekeken naar de omstandigheden. Over het algemeen wordt een termijn van 2 maanden aangehouden dat het gebrek ontdekt werd of geacht ontdekt te kunnen worden.

Hou bij verborgen gebreken huis termijn goed in de gaten! Belangrijk is dat als het gebrek ontdekt is jullie deze termijn van 2 maanden niet voorbij laten gaan alvorens te klagen bij de verkoper. Er dient namelijk ook te worden voldaan aan de z.g.n. onderzoeksplicht.

Als aan bovenstaande voorwaarde is voldoen dan is de verkoper in principe gehouden de schade aan jullie dak te vergoeden. Het gaat tenslotte om een ernstig gebrek en niet om een lekkende kraan.

 

Wat betekent dit voor jou?

Heb jij het idee dat er iets niet in orde is met de door jouw gekochte woning? Ga dan direct op onderzoek uit. Had het gebrek namelijk eerder ontdekt had kunnen worden dan is niet voldaan aan de onderzoeksplicht en kan formeel niet op tijd worden geklaagd. Nog beter is het om voorafgaand aan de koop een bouwkundig onderzoek te doen of een aankoopmakelaar in de arm te nemen die de situatie en de risico’s meestal uitstekend kan inschatten. De eventuele verborgen gebreken huis termijn goed in de gaten houden is de eerste stap, waarna je een ingebrekestelling kan versturen.

Heb je vragen over de aan- of verkoop en verborgen gebreken?
Neem dan contact met ons op voor een gratis advies.

En blijf op de hoogte van de leukste nieuwe woningen vóór Funda en interessante nieuwtjes!

Verborgen gebreken huis termijn

Mijn dak lekt en ik kwam er pas na de aankoop achter. Wie kan ik daarop aanspreken?

 

Verborgen gebreken huis termijn allereerst goed in de gaten houden!

Wij hebben in mei 2013 een nieuwe woning gekocht en kwamen er na onlangs (eind 2016) achter dat het dak lekte. Wat kunnen we doen om de schade vergoed te krijgen?