Tips Aankoopmakelaar

Wil jij niet te laat zijn voor jouw droomhuis of er later achter komen dat er gebreken zijn die je zelf had moeten zien?
Samen met ons doe je geen miskoop met standaard 2 deskundigen aan jouw zijde

Betrokken, slagvaardig en professioneel

Direct contact

aankoopmakelaar Rotterdam
aankoopmakelaar Rotterdam

Voordelen Bodemprijs Aankoopmakelaar

  • Bodemprijsgarantie met transparante werkwijze
  • Totale juridische begeleiding
  • Geen resultaat= geen kosten
  • Gratis bouwkundige inspectie welke (verborgen) gebreken aantoont
  • Begeleiding uitbrengen reëel taxatierapport
  • Uitstekende kennis en ervaring woningmarkt
  • Veel persoonlijk contact en terugkoppeling tijdens het proces
  • Tijdwinst en minder stress
  • Geen woningverkoop, dus geen dubbele belangen
  • 24/7 bereikbaar en actief

Wat is de beste tijd om een huis te kopen?

De feestdagen rond december en begin januari zijn een gunstige periode om tot de aankoop van een woning over te gaan. Veel mensen zijn op dat moment bezig met winkelen en de naderende feestdagen waardoor er niet zo veel mensen bezig zijn met het kopen van een huis. Vandaar dit een uitgelezen moment is om dat juist wel te doen en zo de beste prijs te kunnen bedingen.

 

Een bod uitbrengen, wat moet je benoemen en hoe onderscheid jij je van al die andere bieders?

Een bod omvat veel meer dan alleen een prijs noemen. Ben je al een tijd op zoek en misschien ben je al vaak teleurgesteld? Dan is het misschien tijd om een gespecialiseerde aankoopmakelaar in te schakelen die precies weet hoe het spelletje werkt. Bij de Bodemprijsaankoopmakelaar worden standaard de volgende zaken meegenomen in het bod en wordt er altijd een collegiaal telefoontje gepleegd met de verkoopmakelaar ongeveer een uurtje voor het sluitingstermijn.

 

Opleveringsdatum kan een belangrijke factor zijn in het bod of de onderhandelingen

Als je flexibel bent in de oplevering kunnen verkopers genoegen nemen met een minder hoge koopsom. Is een bod onderhandelbaar (geen inschrijvingsprocedure)? Een aankoopmakelaar kan jou adviseren hoe dit goed uit te onderhandelen. Stel je wilt in 8 weken de woning betrekken en de verkopers willen over 8 weken verhuizen, waarom denk je dat een goede aankoopmakelaar een bod doet namens de koper met een gewenste opleveringstermijn van 14 weken? Juist, je bouwt wat wisselgeld op.

 

Ben je bij de bank geweest of bij een hypotheekadviseur?

Jouw huisbank kent je al jaren. Als je hier bent binnengestapt, waarbij zij zeggen dat een hypotheek haalbaar is, dan is dat meestal  ook het geval. Zij kunnen in tegenstelling tot het overgrote deel van de normale hypotheekadviseurs ook jouw BKR registratie opvragen. Een verkoopmakelaar is dol op deze informatie en vertel daarom ook wanneer dit het geval is. Je bent opeens een hele goede kandidaat terwijl hij anders meer twijfels zou hebben over jouw financiële gegoedheid.

 

Zijn er aanvullende voorwaarden?

Een verkoopmakelaar zal naast de hoogte van het bod een keuze maken voor de beste kandidaat op basis van zijn voorwaarden. Het is dus verstandig om bij het bod te zeggen dat er geen voorwaarde is tot het doen van een bouwkundige keuring (je aankoopmakelaar kan op basis van zijn ervaring al het een en ander zeggen). Wil je toch een bouwkeuring laten doen dan kan dat alsnog binnen de bedenktijd maar als voorwaarde laten opnemen valt meestal niet heel goed.

 

De gunfactor van de verkopers krijgen

Het is raadzaam bij het bod een foto te doen van jezelf met een leuk stukje tekst over jezelf. Wat zijn je hobby’s en waarom vind je juist dit huis zo leuk? De gunfactor van de verkoopmakelaar krijgt jouw aankoopmakelaar al!

 

Wat moet je erbij vermelden als je boven de vraagprijs biedt?

Een verkoopmakelaar krijgt veel biedingen binnen en moet daaruit de hoogte en beste kiezen. Dit is niet altijd hetzelfde! Als je boven de vraagprijs biedt, is verkoper soms bang dat als deze koopsom niet wordt gehaald door de taxateur de koop niet doorgaat. Er zal dus van tevoren door jouw aankoopmakelaar goed moeten worden ingeschat of deze geboden prijs realistisch is. Doe je een bod boven deze vraagprijs dan het erg verstandig om te zeggen dat dit bedrag aan eigen geld beschikbaar is. Doe je dit niet dan zal (ook al ben je misschien wel de hoogste bieder) de verkoper al heel snel doorgaan naar de volgende kandidaat als de biedingen elkaar niet veel ontlopen.

 

Hoe concurreer als koper zonder eigen geld?

Zorg dat je een aankoopmakelaar hebt die al deze punten meeneemt en jou presenteert als de beste kandidaat. Je zou zelf in kunnen brengen dat de ontbindende voorwaarde voor het verkrijgen van de hypotheek 4 weken bedraagt (in plaats van de gebruikelijke 7 weken) wat weer voor extra vertrouwen zorgt. Dit is zeker haalbaar maar jouw aankoopmakelaar zal heel snel moeten schakelen en de volgende dag bijvoorbeeld al de taxatie moeten uitzetten. Je hebt nu ook niet veel tijd om een hypotheekadviseur te zoeken maar wellicht kan je op basis van doorverwijzing een eind komen. De verkoopmakelaar zal jou als koper ook beter kunnen verkopen aan zijn klant, omdat bijna niemand dit zal doen.

 

Huis kopen voordat deze op Funda komt

Kan ik ook een huis kopen voor dit op Funda.nl komt? Een woning wordt tegenwoordig vaak op Facebook geplaatst voor deze op Funda verschijnt. Het is met een aankoopmakelaar soms mogelijk om de woning dan aan te kopen voor deze de massa bereikt via Funda. Er zal een goed bod moeten worden uitgebracht en de verkoopmakelaar zal het aan zijn collega moeten gunnen.

 

Een leeg huis zonder meubels lijkt niet groter

Lege kamers kunnen daadwerkelijk kleiner worden omdat de verkopers reeds zijn verhuisd. Het is voor veel aspirant-kopers erg moeilijk om zich voor te stellen of de meubels uit hun huis hier wel zullen passen. Er zijn online hulpprogramma’s beschikbaar die meubels in de beschikbare plattegrond kunnen plaatsen waardoor je een beter beeld kan krijgen over de mogelijkheden.

 

Vertrouw niet op online waardebepalingen of WOZ waarden

Voor een schatting van de huizenprijzen op bepaalde websites moet je je niet blindstaren. Er zijn sites die verkochte huizen vergelijken op basis van het woonoppervlakte, type huis en grondperceel,  maar er worden veel huizen in het vergelijk betrokken die (te) lang geleden zijn verkocht en houden ook geen rekening met het afwerkingniveau van de woningen binnenshuis. Ook klopt de gehanteerde woonoppervlakte niet altijd.

De peildatum van WOZ waarden liggen altijd in het verleden en worden vaak wat lager ingeschat omdat de gemeente zo min mogelijk bezwaarschriften wil behandelen. Dit is namelijk veel duurder dan een woning lager waarderen en zo iets minder belasting te innen. Makkelijker is om hier het tarief wat omhoog te brengen en de waarde rond dat prijspeil nog wat naar beneden te brengen. Een waarde wordt daarnaast altijd vastgesteld op 1 januari van het jaar ervoor. Een voorbeeld, het is 15 november 2018 en de Woz waarde bedraagt 345.000 euro. Dit betekent feitelijk dat dit de waarde was van 01-01-2017 waarbij (de laagste) verkochte huizenprijzen zijn betrokken van 6 maanden hiervoor want deze koopsommen moeten liggen voor 01-01-2017. Het is dus niet gek dat een huis op 15 november 2018 wordt vergeleken met een woning die is verkocht  in augustus 2016. Het aantal maanden dat hiertussen zit bedraagt circa 28 maanden en als dit in de crisis viel scheelt dit enorm in prijs.

 

De waarde van vandaag

Ik weet dat het voor veel mensen hartbrekend is, maar het feit dat je huis een paar jaar geleden veel minder waard was is totaal niet relevant. Je moet realistisch zijn over de marktprijzen van vandaag waarbij een aankoopmakelaar je goed in kan begeleiden.

 

Kijk uit voor onrealistische vraagprijzen

Waar verkoopmakelaars vroeger voor een realistische vraagprijs een woning te koop zetten, omdat deze anders veel te lang te koop zou staan, glippen er nu vaak wel een aantal wel tussendoor. Daar waar een woning voor een veel te hoge vraagprijs te koop staat en er wellicht zelf nog overboden wordt, merk je vaak pas als je er een tijdje woont dat je veel te veel hebt betaald. Het klopt wel dat na de koop er vaak een taxateur naartoe moet namens de bank, maar deze taxatie wordt (helaas) vaak op of rond de koopsom gewaardeerd waardoor deze vaak door de bank zal worden goedgekeurd. Een goede aankoopmakelaar is er in het voortraject om je hiervoor te behoeden en een realistische kijk heeft op zaken en prijzen.

 

Heeft het zin om een aankoopmakelaar in te schakelen of zaken te doen met een bekende hypotheekadviseur bij nieuwbouwprojecten?

Een bouwbedrijf ziet graag dat kopers zaken doen met hypotheekverstrekkers waar zij een relatie mee hebben opgebouwd. In veel gevallen geven zij zelfs een financiële prikkel zodat een koper ook echt kiest voor deze partij. Het hoeft helemaal geen slecht idee te zijn om wel voor de partner van het bouwbedrijf te kiezen. Deze geldgever kan wellicht met interessante voorwaarden komen die het juist interessant maken voor kopers om gebruik te maken van deze aangeboden deal.

 

Zijn prijzen van nieuwbouwwoningen onderhandelbaar?

Bouwbedrijven verlagen niet graag de prijzen van nieuwe huizen, omdat er een precedentwerking van uit gaat richting toekomstige kandidaten. Ze geven liever korting op bepaalde bouwwensen van klanten, aanpassingen in de woning bijvoorbeeld of een korting op de bouwrente.

 

Als je er echt niet uitkomt?

Als je nog maar een paar duizend euro uit elkaar zit dan zou je de verkoopmakelaar kunnen vragen of zij een deel van de makelaarsprovisie bereid zijn af te staan zodat de deal wel tot stand kan komen.

 

Sla de laatste inspectieronde niet over

Het is je laatste kans om te beoordelen of de afgesproken reparaties goed zijn uitgevoerd, dat alle persoonlijke spullen van de verkopers zijn verwijderd en dat de zaken die achter blijven er wel echt zijn. Ook in juridisch opzicht het dit een belangrijk moment omdat je anders veel rechten jegens de verkoper verspilt.

ONTDEK DE BODEMPRIJS MEER INFORMATIE

Gerenommeerde brancheorganisatie VBO