Kosten bij een aankoopmakelaar

Lees op deze pagina alles over de kosten met betrekking tot een aankoopmakelaar. Wij geven je relevante informatie over bijvoorbeeld de prijs en kwaliteit, courtage, rekenvoorbeelden, etc.

Betrokken, slagvaardig en professioneel

Direct contact

Inhoud

Is een aankoopmakelaar in deze huidige tijd een luxe of noodzaak? Wij zijn van mening dat het erg belangrijk is om een aankoopmakelaar in te schakelen wil je kans maken op dat leuke huis en niet teveel wil betalen. Neem bij voorkeur een deskundige die hierin is gespecialiseerd. Vooral starters op de woningmarkt zijn benieuwd naar de te betalen makelaarscourtage bij aankoop, welke wij graag in dit artikel bespreken.

Navigeer via onderstaand menu snel door op de pagina:

 1. Verband prijs en kwaliteit aankoopmakelaars
 2. Wat kost een aankoopmakelaar?
 3. Zelf een woning gevonden?
 4. Wanneer kosten betalen?
 5. Waar is de courtage op gebaseerd?
 6. Rekenvoorbeeld
 7. Vast aankoopmakelaarstarief
 8. Prestatietarief
 9. Terugverdiensten
 10. Kosten koper
 11. Kosten aankoopmakelaar aftrekbaar?
 12. Contact met Bodemprijs Aankoopmakelaar

Is er een verband tussen de prijs en kwaliteit van aankoopmakelaars?

De kosten van aankoopmakelaars kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s. Een gemiddelde aankoopmakelaar kost ongeveer € 3.000,- inclusief BTW, maar er zitten onderling behoorlijke verschillen in de kosten van aankoopmakelaars. De kosten voor de makelaar wordt voor de goede orde ook wel ‘courtage’ genoemd.

Naast de kwaliteit (aangesloten bij VBO of NVM of een niet gebonden makelaar) en efficiëntie van de diverse makelaar zijn de prijsverschillen ook te verklaren door de soorten van dienstverlening die de aankoopmakelaar aanbiedt. Een aankoopmakelaar is vaak duurder wanneer hij/zij meegaat bij bezichtigingen van meerdere woningen en dan voornamelijk als dat ook de 1e bezichtigingsafspraken zijn. Veel makelaars bieden een maximumaantal van bezichtigingsafspraken aan, waarbij sommige makelaar, waaronder wij Bodemprijsaankoopmakelaar een onbeperkt aantal malen met jou meegaan.

 

Wat kost een makelaar en welke mogelijkheden zijn er voor de betalen vergoeding?

De kosten van een aankoopmakelaar loopt nogal uiteen. Dit heeft alles te maken met het type vergoeding welke men van tevoren afspreekt of de makelaar hanteert. Er zijn grofweg drie betalingstypen te herkennen:

 • Percentage van de aankoopsom woning;
 • Percentage van het onderhandelingsresultaat;
 • Vast van tevoren afgesproken tarief.

Bovengenoemde type vergoedingen kunnen ook op een creatieve wijze gecombineerd worden om zo tot een beter passende constructie te komen. Traditioneel gezien, is een percentage van de aankoopsom van de woning gangbaar, maar in de huidige markt zien we dat daar altijd een minimum aan courtage voor wordt aangehouden.

Desondanks adviseren wij ook andere meer eigentijdse en eerlijkere methoden te onderzoeken. Onthoud dat tussentijds niet zomaar op een ander vergoedingstype overgegaan kan worden. Dit dient namelijk in goed overleg te gaan!

 

Wat als ik zelf al een woning heb gevonden?

Als men de aankoopmakelaar inschakelt als er al een huis is gevonden, liggen de kosten vaak lager. Maar word je wel koper in de huidige tijd of moet je als het bod bijvoorbeeld te laag is weer van vooraf aan beginnen?

 

Wanneer aankoopmakelaarkosten betalen?

De courtage wordt veelal bij de definitieve aankoop bij de notaris (welke je zelf mag kiezen) voldaan. Vroeger was dit nog wel eens mee te financieren, maar vanaf 01-01-2018 is alleen nog de koopsom met hypotheek belastbaar. Daarom zie je dat de kosten ook vaak al voor de notarisoverdracht worden betaald door de kopers en dat deze niet worden opgenomen in de nota van afrekening van de notaris.

 

Waar is de courtage op gebaseerd?

De courtage is vaak gebaseerd op wat de aankoopmakelaar van de vraagprijs afkrijgt. Er wordt dan een percentage berekend van het bedrag dat de aankoopmakelaar van de vraagprijs weet af te krijgen, met een minimumbedrag, omdat er vaak niet heel veel meer van de vraagprijs afgaat. Er zijn inmiddels steeds meer aankoopmakelaars die een percentage van de aankoopprijs berekenen of een vast tarief voor de aankoop van een woning.

Het percentage welke aankoopmakelaars berekenen, is afhankelijk van de verleende diensten en doorgaans de waarde van de woning, meestal tussen de 0,5 en 1,5%. Het is bij de meeste aankoopmakelaars mogelijk om te onderhandelen over dit tarief.

 

Een rekenvoorbeeld

Wanneer een percentage van 1% wordt overeengekomen en de koopsom bedraagt € 350.000,- dan betaal je de makelaar € 3.500,- ex BTW.

Een nadeel van dit systeem is dat de aankoopmakelaar niet wordt gemotiveerd om de laagste prijs te bedingen omdat dit hem niet heel veel meer geld oplevert. Goed onderhandelen over de prijs kost ook meer tijd, terwijl de aankoopmakelaar doorgaans gebaat is bij een snelle aankoop. Hoe sneller een woning is gekocht, hoe sneller de aankoopmakelaar zijn provisie ontvangt.

Een percentage van de aankoopsom als beloningssysteem staat de laatste jaren onder druk. Met de komst van grote huizensites is de vraag naar aankoopmakelaars gedaald. Wanneer een woningzoeker besluit om een aankoopmakelaar in de arm te nemen, wil diegene duidelijkheid over de prijs en de diensten die daartegenover staan. Veel woningzoekers betalen daarom liever een vast tarief. Steeds meer makelaars passen de prijs- en tariefsysteem daarom aan. En als ze nog met percentages over de koopsom werken, dan durft bijna geen enkele makelaar nog 1,5 of 2% te vragen.

Voordelen Bodemprijs Aankoopmakelaar

 • Bodemprijsgarantie met transparante werkwijze
 • Totale juridische begeleiding
 • Geen resultaat= geen kosten
 • Gratis bouwkundige inspectie welke (verborgen) gebreken aantoont
 • Begeleiding uitbrengen reëel taxatierapport
 • Uitstekende kennis en ervaring woningmarkt
 • Veel persoonlijk contact en terugkoppeling tijdens het proces
 • Tijdwinst en minder stress
 • Geen woningverkoop, dus geen dubbele belangen
 • 24/7 bereikbaar en actief

Een vast aankoopmakelaartarief?

Veel aankoopmakelaars werken met een vast tarief. De tarieven lopen uiteen van circa €750,- tot circa €4.000,-. Dit prijsverschil wordt verklaart door het pakket aan diensten die de makelaar aanbiedt.

Een aankoopmakelaar die weinig rekent, gaat vaak niet mee naar bezichtigingen en komt pas in beeld wanneer een woningzoeker een woning voor de tweede maal wil bezichtigen. Soms gaat deze aankoopmakelaar niet mee en voert hij alleen de onderhandelingen uit. Ook is het handig om na te gaan of het mogelijk is om kosteloos het contract te beëindigen wanneer wordt afgezien van de aankoop van een huis.

Het voordeel van deze overeenkomst is dat van tevoren duidelijk is wat de kosten zullen zijn. Een nadeel kan zijn dat de aankoopmakelaar ook bij dit systeem niet wordt gemotiveerd om echt zijn best te doen voor zijn klant. Of de aankoopmakelaar nu € 5.000 of € 10.000 van de vraagprijs af weet te krijgen, de courtage blijft voor de makelaar gewoon hetzelfde.

 

Een prestatietarief

Dit systeem wordt door in de markt ook wel ‘No-cure=No-pay’ genoemd. De makelaar wordt betaald op basis van de geleverde prestaties. In dat geval is de meetbare prestatie een zo laag mogelijke aankoopsom. Een prestatieonderdeel kan bijvoorbeeld 10% over het bedrag zijn die de makelaar van de vraagprijs heeft weten af te krijgen. Wanneer de woning voor €350.000,- k.k. wordt aangeboden en de adviseur weet deze woning aan te kopen voor een bedrag van €335.000,- k.k., dan zijn de makelaarskosten 10% van 15.000 euro. De makelaar ontvangt dan 1.500 euro ex BTW over de geleverde diensten. Krijgt de makelaar niets van de vraagprijs af, dan hoeft de klant zijn makelaar niets te betalen. In de huidige markt komt dit steeds minder vaak voor en zullen makelaars die dit systeem hanteren een minimumcourtage hanteren.

Het voordeel van deze methode is zoals gezegd dat de makelaar gemotiveerd wordt het maximale van de vraagprijs af te krijgen. Het nadeel kan zijn dat de makelaar een hoge beloning wil krijgen en dat daardoor de koop van het huis daarom misschien niet doorgaat.

 

Verdien ik de investering in de aankoopmakelaar wel terug?

Door het inschakelen van een VBO of NVM aankoopmakelaar ben jij verzekerd van zijn of haar deskundigheid, genoeg ervaring en de lokale marktkennis. Een specialistisch aankoopmakelaar verdient de investering voor jou terug door duizenden euro’s op de aankoop te besparen en je veel tijd en werk uit handen te nemen. Ook in een tijd dat je flink moet overbieden zal een aankoopmakelaar niet meer namens jou overbieden dan strikt noodzakelijk!  Daarbij ook rekening houdend met de actuele waarde en taxatie die moet worden uitgevoerd voor het aanvragen van de geldlening als de koop al heeft plaatsgevonden.

 

Zitten aankoopmakelaar kosten in de kosten koper verwerkt?

De kosten van aankoopmakelaars komen altijd voor rekening van de koper en vallen niet binnen de zogenaamde ‘kosten koper’. In de kosten koper zitten wel de kosten die de overheid koppelt aan de overdracht van een huis. Dat zijn onder andere; overdrachtsbelasting, kosten van de notaris voor opmaak leveringsakte en inschrijvingskosten van de akte in het kadaster.

 

Zijn aankoopmakelaarskosten aftrekbaar?

Deze kosten zijn niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Notariskosten, de kosten voor het laten opstellen van een taxatierapport, en de kosten voor de hypotheekadviseur zijn dat wel. De door de belastingdienst benoemde aftrekposten zijn eenmalig op te voeren over het jaar waarin de aankoop van de woning is gedaan, waardoor je een leuk bedrag terugkrijgt het jaar volgend op de aankoop!

 

Direct contact met een aankoopmakelaar?

Wilt je meer informatie over de mogelijkheden die wij, Bodemprijs Aankoopmakelaar, jou kunnen bieden? Neem dan direct contact op, wij helpen je graag verder!

Ontdek de bodemprijs Meer informatie

Gerenommeerde brancheorganisatie VBO