Mag ik mijn koophuis verhuren?

Per 1 juli 2016 is het eenvoudiger om woningen tijdelijk te verhuren middels een zogenaamd ‘korte termijncontract’. Dit mag je doen voor een periode van maximaal 2 jaar (ook in delen aan de huurder) en de overeenkomst zal automatisch eindigen. Bij kamerverhuur (onzelfstandige woonruimte genoemd) geldt hier een periode van 5 jaar. Je moet als verhuurder wel de huur opzeggen en deze eindigt dus niet op de afgesproken datum op straffe van het worden voortgezet van de overeenkomst voor onbepaalde tijd.

Mag ik mijn koophuis verhuren?

Mag ik mijn koophuis verhuren in afwachting van verkoop? Let goed op want jij krijgt de huurder er misschien niet zomaar uit!

Dit gebeurt veelvuldig, maar het is belangrijk, dat je jezelf hiermee niet in de vingers snijdt. Want sluit je een tijdelijk huurcontract met de huurder en is de woning verkocht dan kan de huurder nog wel eens een beroep doen op huurbescherming bij opzegging van deze huurovereenkomst door jou. Tot 1 juli 2016 zijn deze contacten nietig en heeft de huurder recht op onbepaalde huurbescherming.

Als een huiseigenaar zijn woning te koop heeft staan is het vaak verleidelijk om de woning tijdens dit proces te verhuren mocht deze leeg staan. Wil je niet het risico lopen, dat een huurder er niet uitgaat dan heb je een vergunning nodig op basis van de leegstandswet. Of dit mag volgens de Leegstandswet (en je een vergunning krijgt) hangt van bepaalde voorwaarde af: De te koop staande woning mag nog nooit bewoond zijn geweest (nieuwbouw) of in de 10 jaar voordat de woning leeg kwam te staan niet meer dan 3 jaar verhuurd zijn geweest of in de 12 maanden voordat de woning leeg kwam te staan werd deze door de eigenaar zelf bewoond. Deze laatste voorwaarde zal voor de meeste mensen van toepassing zijn.

Mag ik mijn koophuis verhuren voor meerdere malen?

Het moet dan altijd en steeds gaan om een nieuwe periode van leegstand. Daarom moet er tussen de periodes minimaal 5 jaar reguliere bewoning ( door de eigenaar of verhuurd voor onbepaalde tijd) liggen. Bij te koop staande woonruimte bedraagt de duur van de vergunning altijd maximaal 5 jaar waarbij de gemeente geen eisen (meer) mag stellen aan maximum huurprijzen.

Een huurovereenkomst kan ‘zonder huurbescherming’ naar aard van tijdelijke duur zijn, maar dat is slecht in een bepaald aantal gevallen het geval. Heb je geen leegstandsvergunning, dan is de kans groot dat je de huurder en niet uitkrijgt omdat deze wordt geacht voor onbepaalde tijd te zijn ingegaan. Indien er geen einddatum in het contract staat vermeld (omdat deze te koop staat) dan heb je al helemaal geen poot om op te staan omdat dit een absolute vereiste is voor ‘het naar aard van korte duur zijn’ van de huurovereenkomst.

Pas dus op met standaard modelcontracten en verlengingen van dit contract bij afloop hiervan. Laat je goed begeleiden in het verhuurproces teneinde er zeker van te zijn, dat jij jouw woning kunt verkopen zonder nare gevolgen. Je draait namelijk ook op voor de gemaakte kosten van de kopers als je de woning niet leeg kan opleveren. (10% en meer van de koopsom). Indien je jouw woning verhuurt valt de (hypotheek)lening vanaf dat moment in box 3. Dit betekent dus dat er géén renteaftrek over de oude lening in box 1.

Voor vragen over ‘Mag ik mijn koophuis verhuren?’ kunt u contact met ons opnemen. En blijf op de hoogte van de leukste nieuwe woningen vóór Funda en interessante nieuwtjes!