Huurcommissie

Hoe weet je of je bezwaar kan maken bij de huurcommissie tegen de huurwaarde? Klopt het wel wat de verhuurmakelaar zegt en is deze echt geliberaliseerd?

Kan je bezwaar maken tegen de huurprijs bij de huurcommissie?

Ja dat kan zeker! Er zijn woningen waar een maximumhuurprijs voor geldt, die niet zijn geliberaliseerd met minder dan 146 punten met een maximale huurprijs van 710,68 euro per maand en er zijn geliberaliseerde woningen, waar een marktconforme huur voor gevraagd mag worden.

huurcommissie

Binnen welke termijn moet ik bezwaar maken tegen de huurprijs?

Bij woningen die geliberaliseerd zijn (meer dan 710,68) dien je binnen 6 maanden na aanvang bezwaar in te dienen tegen de huurprijs. De teveel betaalde huurpenningen zal dan aan je worden terugbetaald over de gehele periode. Bij sociale woningbouw kan je altijd naar de commissie en dit geld ook voor kamerverhuur (BW 7: 252). Bij tijdelijke verhuur mag er tot 6 maanden na afloop van het huurcontract de teveel betaalde huur alsnog terug vragen.

 

Hoe weet ik of mijn woning is geliberaliseerd?

Dat zal bepaald moeten zijn door de verhuurmakelaar aan de hand van een puntenstelsel. Dit is eenvoudig te downloaden waarna je dit zelf kunt beoordelen. Als de makelaar maar wat doet en geen idee heeft wat de wettelijk vastgestelde huurprijs is kan dit ernstige gevolgen hebben.

 

Wat als de makelaar teveel huur vraagt alsof hij is geliberaliseerd?

Als dit het geval is kun je simpelweg het huurcontact tekenen en later bezwaar maken bij de huurcommissie.

 

Wat als ik geen huur betaal, heb ik dan recht op huurbescherming?

De hoge raad heeft onlangs weer bevestigd dat door het doen van een tegenprestatie (dit mag ook iets anders zijn dan geld) kan leiden tot een huurovereenkomst met alle wettelijke rechten en plichten. Ook als er een woning anti kraak in gebruik wordt gegeven, zal er niet meer in rekening mogen worden gebracht voor onderhoud dan werkelijk gemaakt. Loopt dit niet precies in pas, dan ontstaat er een huurovereenkomst met de anti kraker omdat er een tegenprestatie wordt geleverd. Ook bij het in gebruik geven aan kennissen tegen een kleine vergoeding ontstaat dit gevaar. Alleen kleine herstellingen mogen aan de huurder worden toegekend. Let dus goed op want als de woning te koop staat en wordt verkocht dan kan je misschien niet op tijd leveren aan deze kopers.

 

De woning wordt via de leegstandswet verhuurd, geldt dan ook het puntenstelsel?

Nee, als dit het geval is mogen de verhuurders rekenen wat zij wensen voor een maximumperiode.

 

Mag je als huurder opzeggen als je tijdelijk huurt?

Ja, ondanks wat er in veel huurovereenkomsten staat mag je als huurder altijd opzeggen! Als dit toch in het contract staat, dan is de huurovereenkomst direct aangegaan voor onbepaalde tijd en hoeft een huurder de woning in principe niet meer te verlaten. Een opzegtermijn voor een verhuurder is altijd minimaal 3 maanden en dit wordt verlengt met 1 maand voor ieder half jaar dat er gehuurd is met een maximum van 6 maanden. Dit dient hij per brief of exploot aan te zeggen, een email is hierbij niet voldoende.

 

Mag ik mijn huurwoning onderverhuren?

Ieder huurder mag een huurwoning onderverhuren, tenzij dit is uitgesloten. Als je als onderhuurder de gehele woning gebruikt kan je binnen 6 maanden aan de kantonrechter vragen om huurderschap. De verhuurder kan hier niks tegen doen, alhoewel dit door re rechter in het geval van sociale woningbouw niet vaak wordt toegekend. Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat wordt je automatisch medehuurder.

 

Wat als een ouder overlijdt en het kind wil de woning blijven bewonen?

In dit geval moet je binnen 6 maanden na deze ernstige gebeurtenis aan de rechter medehuurderschap aanvragen. Doe je dit niet binnen deze termijn dan mag de verhuurder de woning laten ontruimen. Voor de goede orde, er mag geen bemiddelingskosten aan huurder in rekening worden gebracht. Ook niet in de vorm van inschrijfkosten. Heb je inhoudelijke vragen neem dan contact op met de huurcommissie.

 

Wil je jou woning verkopen en tijdelijk verhuren?
Neem dan contact met ons op voor een gratis advies.