Bieden op een huis

Hou je van onderhandelen? Heb je al vaker over grotere bedragen en belangrijke beslissingen onderhandeld en kreeg je het onderste uit de pan? Is het voor jou geen probleem om de verkoper (of diens makelaar) een voorstel te doen? Zelfs niet als je denkt dat je er geen enkele kans mee zal maken? En voel jij je niet opgejut, ondanks dat de verkoper zegt dat je vandaag nog moet beslissen omdat er meer gegadigden zijn? Het aantal woningen dat in Nederland te koop staat, neemt steeds sneller af en dat is zorgelijk aan het worden.

CIRCA 9.990 KOPERS (18%) NAMEN AFGELOPEN KWARTAAL EEN AANKOOPMAKELAAR IN DE ARM

aankoopmakelaar Rotterdam
aankoopmakelaar Rotterdam

Aankoopmakelaar of zelf bieden?

Verkoopmakelaars zijn handige onderhandelaars, bij de (2e) bezichtiging spelen ze in op je gevoel. Zodra je een huis echt leuk vindt, laten ze jou merken dat je niet de enige geïnteresseerde bent, waardoor je over het algemeen meer bereid bent te betalen dan je oorspronkelijk van plan was. Zo zijn er veel trucs welke wij andersom veelvuldig toepassen. Omdat wij onze beloning afhankelijk stellen aan het financiële resultaat dat wij voor jou bereiken is het vanzelfsprekend dat wij tot de absolute bodemprijs te onderhandelen voor jou.

Wij werken resultaatafhankelijk en vechten voor elke 100 euro. Wij krijgen meer betaald als de aankoopsom naar beneden gaat, in tegenstelling tot de meeste makelaars die juist meer verdienen bij een hogere aankoopprijs.

HOEVEEL % WIJKT DE VRAAGPRIJS AF VAN DE KOOPSOM IN ROTTERDAM?

4%

Gemiddelde koopsom: € 153.000
Verkochte woningen: 423
maart 2016

3%

Gemiddelde koopsom: € 180.000
Verkochte woningen: 436
juli 2016

4%

Gemiddelde koopsom: € 163.00
Verkochte woningen: 424
augustus 2016

2%

Gemiddelde koopsom: € 164.000
Verkochte woningen: 484
september 2016

2%

Gemiddelde koopsom: € 153.00
Verkochte woningen: 201
oktober 2016

Bieden op een huis onder bod – Bieden op een huis regels

Als een woning onder bod ligt, heeft de verkopende partij nog geen tegenvoorstel gedaan. Er is slechts een bod gedaan en er is geen enkele zekerheid. Als een woning onder bod ligt kan je vaak wel alsnog een bod uitbrengen, de verkoper zal onder andere op basis daarvan besluiten met welke partij hij, al dan niet, de onderhandeling zal starten. Op het moment dat de verkoper wel een tegenbod doet, ben je in onderhandeling.

Zodra de makelaar in onderhandeling is, zal deze in de regel proberen andere biedingen af te houden. Zijn er nog meer kapers op de kust, dan zal de verkopend makelaar waarschijnlijk besluiten om er een ‘verkoop bij inschrijving’ van te maken, waarbij de woning aan de hoogte bieder wordt verkocht. De verkoopmakelaar werkt immers voor de verkoper! Eventueel op te nemen ontbindende voorwaarden zijn hierbij in de huidige markt steeds belangrijker.

Is de verkoper reeds in onderhandeling met een eerdere partij en krijgt hij toch een bod van een andere partij, dan zal doorgaans aan een 2e bieder de mogelijkheid worden aangeboden op de vraagprijs te bieden als hij in wil breken in dit proces. En alleen als de 1e partij niet bereid is deze vraagprijs te betalen wordt de 2e kandidaat koper. Al gebeurt het niet altijd, de verkopend makelaar is wel verplicht om (ook al is hij in onderhandeling) het 2e bod (onder de vraagprijs) door te geven aan de verkoper. Als dit een redelijk bod betreft en mogelijk hoger is dan de huidige uitgangspunten, zal de verkoper wellicht eerder de onderhandelingen afbreken en komt deze op een later moment alsnog bij de 2e bieder terug. Onze aankoopmakelaar weet hier het juiste biedingstrategie te kiezen. Een verkoper mag (in theorie) ook later nog afzien van de mondelinge wilsovereenstemming en de woning alsnog verkopen aan een hogere bieder, er komt immers pas een koop tot stand bij het ondertekenen van de akte.

LEEFTIJD (KOOP)STARTERS VANUIT OUDERLIJK HUIS

48%

≤25 jaar

38%

25 - 34 jaar

8%

35 - 44 jaar

5%

≥45 jaar

Bieden op een huis procent – Bieden op een huis hoeveel onder vraagprijs

Er is niet een eenduidig antwoord te geven op de vraag hoeveel procent er onder de vraagprijs geboden moet worden. Afgelopen jaar lag het percentage dat van de vraagprijs afging landelijk gemiddelde op 3,4%, weliswaar in het pril herstel van de woningmarkt. We zien momenteel dat dit percentage snel afneemt, maar dit is uiteraard afhankelijk van het individuele object en de kunde van onderhandelen.

Wat het startbod moet worden is afhankelijk van tal van zaken, is de vraagprijs bijvoorbeeld wel reëel? Als het openingsbod te laag is, loop je de kans dat de verkoper niet met een tegenvoorstel komt en je eventueel met een hoger hernieuwd voorstel dient te komen. Indien je hiertoe besluit wordt dit vaak als zwaktebod geïnterpreteerd en werkt dit in jouw nadeel. Doe je een te hoog openingsvoorstel, dan is dit ook zonde want er was wellicht meer uit te halen geweest.

aankoopmakelaar Rotterdam

Bieden op een huis 2018

De huizencrisis ligt inmiddels ver achter ons en in de centrumlocaties van grote steden wordt er steeds vaker boven de vraagprijs verkocht. Nieuwe woningen die op de markt komen gaan vaak binnen 3 maanden van de hand, waarbij gewilde woningen vaak voor vermelding op Funda reeds zijn verkocht via aankoopmakelaars.

De marge ten op zichte van de vraagprijs is, zeker bij starterswoningen, marginaal en er worden dan ook steeds meer ‘bieden vanaf’ prijzen gehanteerd. Hoeveel procent je boven de (reële) vraagprijs je moet bieden is afhankelijk van onder andere de wijk, de staat en het type huis. Het luistert zeer nauw te bepalen of de vraagprijs reëel is gesteld en hoeveel je moet bieden om niet teveel te betalen. Wij maken dit graag voor jou inzichtelijk door middel van een uitgebreide analyse. We zien dat momenteel steeds meer mensen een aankoopmakelaar in de arm nemen om de woning te kunnen krijgen waar ze hun zinnen op hebben gezet. Er moet immers snel gehandeld worden zonder dat overhaaste beslissingen worden genomen.

aankoopmakelaar Rotterdam

LEEFTIJD (KOOP)STARTERS VANUIT HUURWONING

9%

≤25 jaar

51%

25 - 34 jaar

24%

35 - 44 jaar

16%

≥45 jaar

Aankoopmakelaar is ook verkoopmakelaar

Waar een verkoopmakelaar de belangen behartigt van de verkoper is een aankoopmakelaar de vakkundige adviseur van de kopende partij. Veel mensen zijn zich daar tijdens de bezichtigingen en onderhandelingen onvoldoende van bewust en gaan ervan uit dat de verkopend makelaar onpartijdig is.

Wil je verzekerd zijn van een juiste aankoopbeslissing en zeker weten dat je geen miskoop doet, dan zijn een aantal specialisten aan jouw zijde erg belangrijk. Want een goede aankoopmakelaar doet het niet alleen! Naast iemand die voor jouw belangen opkomt is de laagste prijs weten te bedingen is natuurlijk altijd een must.

Onderhandelen als de beste?