Bepaal je budget: Voordat je begint met onderhandelen, is het belangrijk om je budget te bepalen. Zo weet je, hoeveel je bereid bent om uit te geven. Houd rekening met extra kosten, zoals inspecties en afsluitingskosten.
Ken de markt: Onderzoek de huizenmarkt! Vergelijk de prijzen van vergelijkbare huizen in het gebied, waarin je geïnteresseerd bent. Dit zal je verder helpen om een beter idee te krijgen van de vraagprijzen en hoeveel je zou moeten bieden.
Zet je bieding op papier: Als je besluit om een bod uit te brengen op een huis, zet dit dan op papier en stuur het naar de verkoper. Dit kan helpen om de onderhandelingen op gang te brengen en het biedingsproces transparanter te maken.
Bied een redelijke prijs: Bied niet te laag, maar ook niet te hoog. Doe een bod dat realistisch is en gebaseerd is op de marktprijs van vergelijkbare huizen. Als een bod veel te hoog is, kan je moeilijk nog zakken. Als het bod te laag is, word je niet serieus genomen.
Bepaal je onderhandelingsmarge: Het is belangrijk om een onderhandelingsmarge in gedachten te houden. Zo heb je wat ruimte om te onderhandelen. Bepaal van tevoren, wat je maximale bod zal zijn en hoe ver je bereid bent te gaan.
Houd rekening met de reparatiekosten: Als het huis reparaties nodig heeft, houd hier vervolgens dan rekening mee bij het bepalen van je bod. Overweeg om een inspectie te laten uitvoeren voordat je een bod doet, zodat je een beter idee hebt van eventuele reparaties die moeten worden uitgevoerd.
Overweeg andere factoren: Naast de prijs, zijn er andere factoren, die van belang kunnen zijn bij het onderhandelen over een huis, zoals bijvoorbeeld de sluitingsdatum, de inbegrepen roerende goederen en eventuele reparaties, die moeten worden uitgevoerd.
Blijf flexibel: Onderhandelen over een huis kan een proces zijn, dat enige tijd in beslag neemt. Blijf daarom openstaan voor onderhandelingen en wees bereid om compromissen te sluiten om tot een overeenkomst te komen.
Levertijd/overdracht datum: Een vroege of late overdrachtsdatum kan voor jou voordelig of nadelig zijn. Bespreek de wensen van beide partijen. Als de verkoper een latere overdracht wilt dan de koper, dan zou de koper daarmee akkoord kunnen gaan mits de prijs zakt.
Roerende zaken en inventaris
Stel als verkoper een lijst met roerende zaken op. Er zijn altijd zaken, die je misschien wilt achterlaten, omdat iets niet meer past in het nieuwe huis. Voor de verkoop is het goed om op een rij te zetten welke roerende zaken worden overgedragen en welke niet.
Ontbindende voorwaarden
De ontbindende voorwaarden zijn de voorwaarden, waarbij je nog onder de koop uit kunt. De meeste bekende is om een huis te kopen onder voorbehoud van financiering. Daarnaast kan de koper binnen 3 dagen na het tekenen van het voorlopige koopcontract nog zonder redenen afzien van de overeenkomst. De ontbindende voorwaarden in het koopcontract zijn factoren waarover je kunt onderhandelen met de verkopende partij.
Onthoud dat het belangrijk is om geduldig te zijn en niet te gehaast te handelen bij het onderhandelen over een huis. Neem de tijd om alle aspecten te overwegen en wees bereid om te onderhandelen om tot een overeenkomst te komen die voor alle partijen acceptabel is.