aankoopmakelaar inschakelen of niet?

Lees op deze pagina alles over de kosten met betrekking tot een aankoopmakelaar. Wij geven u relevante informatie over bijvoorbeeld de prijs en kwaliteit, courtage, rekenvoorbeelden, etc.

Betrokken, slagvaardig en professioneel

Direct contact

aankoopmakelaar Rotterdam
aankoopmakelaar Rotterdam

Inhoud

Uiteraard bent u niet verplicht om een aankoopmakelaar in te schakelen, maar dan mist u wel zijn/haar kennis en ervaring en moet u zelf onderhandelen met de verkoopmakelaar. Navigeer via onderstaand menu snel door de pagina:

Onderhandelen makelaar

Als dit onderhandelen al kan tegenwoordig, want vaak moet u direct een eindbod neerleggen en hoe hoog moet deze dan zijn? Is de vraagprijs bijvoorbeeld wel reëel en hoeveel duizenden euro’s moet u dan overbieden om kans te maken op dat specifieke plekje? Lukt het wel om het bedrag, dat u hebt geboden gefinancierd te krijgen? En moet u bij het bod vermelden, dat u het bedrag, dat u overbiedt ‘ten opzichte van de vraagprijs’ aan eigen geld beschikbaar hebt, zodat uw verkoopmakelaar bij twijfel niet direct naar de volgende kandidaat gaat en u een afwijzing stuurt? Bij deze vragen kan een aankoopmakelaar u bijstaan en adviseren, waardoor u dit niet zelf hoeft uit te zoeken. Los van de positie waarin u zich verkeert, is het qua deskundigheid ook een eindeloze missie om al deze zaken duidelijk en helder te krijgen, als u er nooit mee werkt. Terwijl dit voor de aankoopmakelaar zijn/haar dagelijkse bezigheid is. Als het ook nog eens voordelig uitpakt in uw portemonnee is het vaak een win- win.

Hoeveel moet u overbieden om kans te maken?

De aankoopmakelaars van Bodemprijs Aankoopmakelaar weten precies hoeveel er geboden of overboden moet worden en onderhouden een intensief contact met de verkoopmakelaar(s). Als wij een bod uitbrengen, dan sturen wij een email naar de verkoopmakelaar met de hoogte van het bod en de voorwaarden, die hierop betrekking hebben. Deze email is erg belangrijk, het bevat namelijk een aantal zaken, die essentieel zijn om het vertrouwen van de verkoopmakelaar te krijgen, ik noem er een aantal; U heeft een aankoopmakelaar, waardoor jullie als serieuze partij gezien worden, Ik vertel iets over uw positieve financiële plaatje en licht toe. Ook vraag ik een stukje over jullie zelf te schrijven en waarom u zo dol bent op dit specifieke huis zodat de verkoper niet weer een anoniem bod krijgt. Ik krijg de gunfactor van de verkoopmakelaar en jullie in dit geval de gunfactor van de verkopers. Als er echt veel druk op de woning staat, kunnen we zelfs de ontbindende voorwaarde (om de hypotheek te regelen) van standaard 7 weken naar 4 weken brengen. Dit is met onze hulp zeker haalbaar, want wij zullen u hier intensief in begeleiden. Ook dit geeft extra vertrouwen, zodat de verkoopmakelaar vaak een advies geeft aan zijn klanten om met jullie in zee te gaan. Zelfs als u misschien niet eens de hoogst biedende partij bent, wordt dit advies van de verkoopmakelaar doorgaans opgevolgd door de verkopende partij.

*Wist u, dat als een woning langer dan 3 weken te koop staat, wij vaak onder de vraagprijs kunnen aankopen en er binnen deze termijn vaak overboden moet worden om de woning te kunnen aankopen?

Waarom versturen wij het bod een paar minuten voor de deadline?

Wist u, dat wij standaard een half uurtje van tevoren met de verkoopmakelaar bellen of te polsen naar de hoogte van de biedingen? Misschien hebben wij net een iets hoger of lager bod in gedachten en kunnen dit dan eventueel in overleg corrigeren. Vaak hebben wij de woning al aangekocht voordat het 2e open huis geweest is en komt de woning ‘verkocht onder voorbehoud’ op Funda. Als wij wel de inschrijvingstermijn afwachten, zal ik altijd een paar minuten voor de deadline het bod uitbrengen. Waarom dit is, laten we graag aan u fantasie over. Ook helpen wij u met het op waarde (laten) taxeren van de aangekochte woning, zodat u deze aankoopsom doorgaans geheel gefinancierd krijgt.

Een huis kopen doet u niet elke dag, dus waarom niet een deskundige adviseur inschakelen, die voor uw belangen opkomt?

Als uw auto het niet doet gaat u doorgaans ook naar een garage, als u ziek bent, gaat u naar de dokter en dan nog niet eens te spreken van een advocaat, die voor uw belangen opkomt tijdens een rechtszaak!

Wat zijn over het algemeen de taken van een aankoopmakelaar?

Wanneer u voor de aankoop van een huis een aankoopmakelaar inhuurt, zal hij/zij misschien wel op zoek gaan naar koophuizen, die passen bij uw wensen of tips geven, hoe u zelf eerder bij het nieuwe aanbod komt. Om makelaarskosten te besparen kunt u overwegen om een deel van de werkzaamheden zelf te verrichten. Samen met uw aankoopmakelaar gaat u woningen bekijken. Meestal is dit een 2e bezichtiging, maar soms ook direct bij de eerste bezichtiging. Een ervaren aankoopmakelaar weet natuurlijk, waarop u moet letten bij zo’n bezichtiging. Hij zal de verkoper of de verkoopmakelaar bestoken met kritische vragen over de staat van het huis en een goede schatting kunnen maken van de waarde van de woning en de kosten van achterstallig onderhoud.

Voordelen Bodemprijs Aankoopmakelaar

  • Bodemprijsgarantie met transparante werkwijze
  • Totale juridische begeleiding
  • Geen resultaat= geen kosten
  • Gratis bouwkundige inspectie welke (verborgen) gebreken aantoont
  • Begeleiding uitbrengen reëel taxatierapport
  • Uitstekende kennis en ervaring woningmarkt
  • Veel persoonlijk contact en terugkoppeling tijdens het proces
  • Tijdwinst en minder stress
  • Geen woningverkoop, dus geen dubbele belangen
  • 24/7 bereikbaar en actief

Een aankoopmakelaar mag niet ook verkoopmakelaar zijn

Er zijn makelaars, die zich specialiseren als aankoopmakelaar of als verkoopmakelaar, maar er zijn ook makelaars die beide diensten aanbieden. Het is raadzaam om met een specialist in zee te gaan die bij voorkeur gespecialiseerd is in één van beide vakgebieden. Het kan dus zijn dat een makelaar de ene keer een aankoopmakelaar is en een volgende keer de verkoopmakelaar. Wanneer een makelaar beide diensten aanbiedt, mag hij niet optreden als verkoop- en aankoopmakelaar bij hetzelfde pand. Er zijn ook makelaars, die zich bewust bezighouden met één van de twee, verkoop- of aankoopbegeleiding. Het doel voor de klant is hetzelfde: Hij doet zijn uiterste best om de beste deal voor zijn opdrachtgever te bewerkstelligen.

Ervaren makelaar

Veel mensen maken momenteel gebruik van een aankoopmakelaar. Wanneer u een huis koopt is het prettig om hulp te krijgen van iemand met veel deskundigheid en ervaring op dit gebied. In uw hele leven koop en verkoopt u misschien vijf woningen, een goede aankoopmakelaar doet dit ruim tien maal per maand.

Onderhandelen over de prijs en voorwaarden

Wanneer u een huis heeft gevonden, dat aan uw wensen en eisen voldoet, dan kan de aankoopmakelaar soms onderhandelen over de vraagprijs en overige voorwaarden (zoals oplevering of het definitief verkocht hebben van je eigen huis). Wanneer beide partijen tot overeenstemming zijn gekomen kan uw aankoopmakelaar de door de verkoopmakelaar opgestelde koopakte controleren op juistheid en volledigheid.

Bij het ontbreken van een verkoopmakelaar, kan ook de aankoopmakelaar tegen betaling de koopakte opstellen. Het is ook een optie om dit door de notaris te laten verzorgen. Verder begeleidt de aankoopmakelaar u soms bij de overdracht van de woning. Hij zal u dan begeleiden bij de opleverinspectie waarbij wordt gekeken of de woning nog in dezelfde staat verkeerd en worden de meterstanden opgenomen. Indien er zich problemen voordoen zal uw adviseur deskundig optreden.

Hypotheekadvies

Verschillende makelaarskantoren bieden de mogelijkheid om een afspraak te laten maken met een erkend hypotheekadviseur. Het komt weinig voor dat een makelaar ook een hypotheekadviseur is. Het uiteindelijke doel van een hypotheekadvies is om een hypotheek af te sluiten die past bij uw persoonlijke situatie. Een goed en onafhankelijk hypotheekadvies is erg belangrijk, want u zit immers tientallen jaren aan de hypotheekschuld vast.

Voel u absoluut niet verplicht om het hypotheekadvies door uw makelaarskantoor te laten verzorgen. Zonder een goed advies kan uw zoektocht een teleurstellend verloop krijgen, omdat dingen niet juist in kaart zijn gebracht of omdat je dacht, dat u een intentieverklaring van uw werkgever zou krijgen. Een goede ervaren hypotheekadviseur en een goede aankoopmakelaar zijn onmisbaar in uw team!

Lid brancheorganisatie

Vergelijk van tevoren verschillende aankoopmakelaars en kies bij voorkeur voor een aankoopmakelaar, die is aangesloten bij een brancheorganisatie als de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), VastgoedPRO of de Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (VBO).

Bespaart de aankoopmakelaar mij geld?

Het inschakelen van een aankoopmakelaar kost gemiddeld enkele duizenden euro’s. Wat u ervoor terugkrijgt is deskundigheid en ervaring met betrekking tot het kopen van een huis. Naast dat u een hoop tijd bespaart kunt u soms flink wat geld in uw zak houden, dankzij de aankoopmakelaar, omdat hij een lagere aankoopprijs kan realiseren. Houdt er rekening mee, dat de verkopers meestal een verkoopmakelaar inhuren om de woning voor zoveel mogelijk geld te verkopen.

Tijdens de onderhandelingen zal uw aankoopmakelaar waarschijnlijk sterker in zijn schoenen staan dan u. Hij heeft recente transactieprijzen en kan de laagste referenties voorleggen aan de verkoopmakelaar. Uw aankoopmakelaar kent veel woningen, die de laatste jaren van eigenaar zijn verruilt in het gebied waar u zoekt en heeft zo een goede kijk op de prijsontwikkelingen aldaar.

Maar nog belangrijker is, dat hij beoordeelt of de woning het wel echt waard is. Uw aankoopmakelaar kan u behoeden voor een dure misstap. Over het algemeen zijn aankoopmakelaars goede onderhandelaars en verdienen zij de kosten dubbel en dwars terug.

Het type woningen en de staat waarin ze verkeren is ook een belangrijk onderdeel van de prijs. Naast die factoren is het huidig aanbod op het moment van zoeken ook van belang omdat zoekers alleen naar vraagprijzen kijken en de waarde vaak niet kunnen inschatten.
Uw aankoopmakelaar zal u onderbouwd kunnen adviseren om de beste keuzes te maken en u te helpen na al die woningbezichtigingen juist dat droom huis niet aan uw neus voorbij te laten gaan!

Direct contact met een aankoopmakelaar?

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden die wij, Bodemprijs Aankoopmakelaar, u kunnen bieden? Neem dan direct contact op, wij helpen u graag verder!

ONTDEK DE BODEMPRIJS MEER INFORMATIE

Gerenommeerde brancheorganisatie VBO